Adatbázisban Szövegtárban
Adatbank café
Az előadásról

(Szemelvények a csíkszeredai Biokémiai és Biotechnológiai Kutatóközpont eredményeiből, Dr. Ábrahám Beáta docens, Pálfi Mária doktorandusz és Dr. Szilágyi László professzor kutatásaiból.)

 

Ezen rövid kis előadás valójában két célt követ, egyrészt kis ízelítőt adni a mai világ egyik nagy műszaki kihívásáról, lehetőségéről, a biotechnológiáról, másrészt szerény betekintést engedni egy másik nagy kihívást jelentő megvalósítás útjáról, értem ez alatt a semmiből alakuló csíkszeredai mérnökképzés mellett működő biokémiai és biotechnológiai kutatások meghonosításáról.

 

A világító fehérjék, túlmenően a szószerinti jelentőségükön, szimbólumai szeretnének lenni annak a gondolkodásmódnak, mely valóban egy csodának tekinthető természeti jelenség tudományos feldolgozása során értékes műszaki megvalósításhoz vezet, mely komoly társadalmi igény teljesítését célozza, mind a gyógyászatban, mind a környezetszennyezés elleni küzdelemben.

 

Egy ifjú kutatócsoport, a gótikus világ legkeletibb csücskében, kevés (semmi) előzménnyel, de sok ambícióval, a 2008 év kémiai Nobel díjának alapötletéből kiindulva, egy törpelépéssel továbblépett és hozzáadott egy cseppnyit az univerzális tudáshoz.

 

Ha az előadás eléri a tervezett célját, akkor a hallgató azzal a bizalommal távozik, hogy részes lehet a XXI század majdani nagy vívmányainak a követésében, megértésében, netán elérhető távolságra kerül a megvalósításoktól is.

Az előadóról Lányi Szabolcs kémikus, egyetemi tanár, a Sapientia egyetem Csíkszeredában működő Műszaki- és Természettudományi tanszékének vezetője

  • Adatbank Café 4.
  • FELVÉTEL DÁTUMA: 13.05.2011
  • KÖZZÉTÉTEL DÁTUMA: 23.11.2011
  • HELYSZÍN: Csíkszereda

Lányi Szabolcs

Világító fehérjék. A természet csodáitól a biotechnológiáig

Videó elküldése e-mailen
Videó beszúrás  • Megosztás

Eszmecsere a videóról

Támogatók

  • média- és szakmai szervezők

  • támogatók