Adatbázisban Szövegtárban
Adatbank café
Az előadásról Az orvos-beteg magatartás sokat változott az elmúlt időkben, különösen az elmúlt évtizedekben. A tradicionális, paternalista stílus orvos dominanciája csökken, a beteg tudatos magatartása, autonómiája, döntéshozatali szerepe egyre hangsúlyosabbá válik.
Ezzel párhuzamosan, felmérések tucatja igazolja, hogy az orvos-beteg kapcsolat, illetve kommunikáció messze nem tökéletes.

A rendelkezésre álló - igen gazdag - kivizsgálási lehetőségek, a korlátozott idő és egyéb - a megváltozott körülményekkel járó - nyomások nagy eséllyel silányítják el az orvos-beteg kapcsolatot, és egyszerűsítik le az orvost egy technikai szakértővé, szolgáltatóvá, melyben egy diagnosztikai és kezelési algoritmus szerint igyekszik egy hibásan működő szervrendszert "megjavítani".

Ugyanakkor, viszonylag egyszerű kommunikációs technikákkal ez a kapcsolat revitalizálható, hatékonysága növelhető. Ahogyan a gyógyító a szükséges információt begyűjti, beazonosítja a beteg aggodalmait, megtárgyalja a diagnózist és kezelést, kihatással lesz a beteg attitűdjére az egész kezelési folyamat alatt. Korrektebb diagnózist tesz lehetővé, befolyásolja a beteg komfort-, és elégedettségérzetét, és magát a gyógyulást. Nem utolsó sorban, csökkenti a költségeket.

Az előadóról Gáspárik Andrea Ildikó az orvosi egyetemi oklevél megszerzését követően a gyógyszeriparban és gyógyászattal rokon területeken dolgozott, marketing/kommunikáció és management szakmákban.
2000 óta a Romániai Csontritkulás-megelőző Társaság elnöke, jelenleg a segesvári kórház orvosigazgatója. Tudományos publikációi a csontritkulás és az orvos-beteg kommunikáció területéről jelentek meg.

  • Adatbank Café 4.
  • FELVÉTEL DÁTUMA: 12.05.2011
  • KÖZZÉTÉTEL DÁTUMA: 07.08.2011
  • HELYSZÍN: Csíkszereda

Gáspárik Andrea Ildikó

Orvos-beteg kommunikáció: gyógyszer vagy akadály?

Videó elküldése e-mailen
Videó beszúrás  • Megosztás

Eszmecsere a videóról

Támogatók

  • média- és szakmai szervezők

  • támogatók