Adatbázisban Szövegtárban
Adatbank café
Az előadásról A szociális struktúrák, mint például a család, mindennapi életünk részei, s ritkán gondolkodunk el rajta, hogy miként alakulhatott ki egy ilyen rendszer, milyen előny származhat ezekre a rendszerekre jellemző kooperációból. A társas életmódú élőlények közül egyes csoportok, jelesül a hangyák esetében ugyanakkor sajátos jelleg társul a szociális életmódhoz: a kolónia tagjainak nagy része (a dolgozók), nem szaporodik, hanem a szaporodó egyed (a királynő) utódait neveli. Ez az reproduktív munkamegosztás. A szaporodási képesség dolgozó kaszt általi „feladása" úgy tűnik kulcsfontosságú a hangyák társas életmódjának kialakulása és sikere szempontjából.

Amennyiben azonban az evolúció sarokkövének a jó tulajdonságok szaporodás révén való átörökítését tekintjük, akkor a sterilitás evolúciós előnye evolúciós paradoxonná válik. Az előadás keretében arra próbálunk fényt deríteni, hogy milyen sajátos evolúciós hozadékok származhatnak mégis a szaporodás képességének feladásából és hogyan oldható fel az előbb említett paradoxon.

A külső szemlélő számára egy hangyakolónia maga a tökéletesen működő rendszer, amelyben egyöntetű harmónia uralkodik a kolónia tagjai között. Valójában a szaporodásbeli munkamegosztás nem iktatja ki a rendszer kohézióját kikezdő reproduktív konfliktusokat: a dolgozók között és a dolgozók, valamint a királynő között fennáll az érdekellentétek lehetősége. Melyek lehetnek ezen konfliktusok forrásai? Arra is fény derül, hogy szociális metastruktúrák, azaz kolóniákból összeálló rendszerek is kialakulhatnak hangyák esetében.

Az előadóról Markó Bálint, biológus, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Karának adjunktusa

  • Adatbank Café 2.
  • FELVÉTEL DÁTUMA: 16.04.2010
  • KÖZZÉTÉTEL DÁTUMA: 29.09.2010
  • HELYSZÍN: Kolozsvár

Markó Bálint

Családban marad! – A társas életmód alapjai és útvesztői hangyáknál

Videó elküldése e-mailen
Videó beszúrás  • Megosztás

Eszmecsere a videóról

Támogatók

  • média- és szakmai szervezők

  • támogatók