Adatbázisban Szövegtárban
Adatbank café
Az előadásról Az előadó a három leginkább magyarlakta romániai megye felnőtt lakosságának az életmódjáról, egészségi állapotáról, valamint az egészségügyi szolgáltatásokról kialakult véleményéről közöl adatokat, többnyire saját kutatások alapján, miközben kihangsúlyozza a kedvező demográfiai helyzet megteremtésének a fontosságát.

Magyarország és Románia uniós csatlakozását követően a „határon túli" területek magyarlakta vidékein élő népesség egészségi állapotának a követése kiemelt feladattá vált. Fontos lett az idő előtti egészségromlás, valamint annak bio-pszicho-szociális meghatározóinak követése, az egészséges életmód előtérbe helyezése, a megelőzés lehetőségeinek az egyre gyakoribb hangoztatása, a szakemberek részéről nyújtott hiteles felvilágosítás szerepe.

Az egyes halálokok, megbetegedések vizsgálatán túl adatokat kaphatunk a testi és lelki egészség legfontosabb háttértényezőiről: iskolai végzettség, társas támogatás, lelkiállapot, munkanélküliség stb.

Végül a legfontosabb egészségügyi problémákra hívja fel a figyelmet: az egészségügyi ellátás egyenetlenségei, az egyre fokozottabbá váló szakorvoshiány, a zsúfoltság miatt romló hozzáférhetőség, helyenként rossz felszereltség, stratégiahiány stb.

Az előadóról Dr. Ábrám Zoltán a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Közegészségtani Tanszékének egyetemi tanára. Kiemelt kutatási témája a gyermekek és felnőttek életviteli szokásainak, testi-lelki egészségének a tanulmányozása.

  • Adatbank Café 4.
  • FELVÉTEL DÁTUMA: 13.05.2011
  • KÖZZÉTÉTEL DÁTUMA: 12.10.2011
  • HELYSZÍN: Csíkszereda

Ábrám Zoltán

A székelyföldi magyarság egészségügyi helyzete

egészségügy

Videó elküldése e-mailen
Videó beszúrás  • Megosztás

Eszmecsere a videóról

Támogatók

  • média- és szakmai szervezők

  • támogatók